Workshop worst maken bij STROOM Rotterdam

Wat is er nog leuker dan, met het barbecue-seizoen voor de deur, jouw eigen worsten te kunnen maken en vrienden en familie te verrassen met je eigen creaties?
Kom op 7 juni naar hotel-brasserie STROOM Rotterdam en leer de fijnste kneepjes van het vak van de enigste echte Rotterdamsche worstendraaiert Paul van den Hooven van Wild Vleesch.

portret paulRotterdamste worsten
Voor Van den Hooven is de worst een gerecht op zichzelf. Het is een krachtige samenballing van vlees en smaak in één pakketje. Wild Vleesch maakt Rotterdamste worsten waarin smaken van vele delen van de wereld zijn verenigd. ,,Dat is logisch, want in Rotterdam komt de hele wereld samen’’, zo verklaart hij zijn keuze. En hij kan het weten, want voordat hij zijn droom als worstmaker najoeg, kwam hij als jongerenwerker vaak in contact met de 162 andere culturen in Rotterdam.

Geen eenheidsworst
Niet elke worst zou worst mogen heten, vindt Van den Hooven. ,,Wild Vleesch kent geen eenheidsworsten, maar ambachtelijke producten die bijzonder en onderscheidend zijn in smaak en beleving. De ingrediënten zijn biologisch.”
De worsten dragen uitdagende namen als De Rauwe Rotterdammer, de Zware Van Nelle en de

Wild_Vleesch_logoVoor Van den Hoven begon het ooit op een zomeravond op het balkon met een biertje in de hand. ,,Ik fantaseerde over zelf worst maken. Op internet zocht ik naar bouwtekeningen voor een rookkast”, zegt Van den Hoven. De recepten voor worst en spek bleken de volgende uitdaging. Wat als een hobby begon is nu een serieus bedrijf met gezonde ambities.
De grondbeginselen van vleessmaken zijn de basis voor de workshops van Wild Vleesch. Je leert dat worst maken een van de oudste trucs is om vlees te verduurzamen.
,,Een varken eet je niet in een keer op. Een koe of een schaap trouwens ook niet”, zegt de worstenmakert, getypeerd door zijn grote glimlach en zijn achter brillenglazen verstopte jubel-ogen. Hij is een gepassioneerd mens. Dat zie je, en dat proef je ook.

Verduurzaming
,,Om de restanten van de slacht houdbaar te maken, werden er al heel lang geleden technieken bedacht die het vlees tot lang na de slacht houdbaar hielden.  ,,Met die verduurzaming kwam men er achter dat je de smaak van het eindproduct kan beïnvloeden door het gebruik van kruiden en specerijen. Ook de temperatuur en samenstelling van de lucht waarin de producten rijpen, zijn van invloed op de smaak”, zo doceert Van den Hooven

Workshop
De workshop van Wild Vleesch is de ideale manier om met een gezelschap de grondbeginselen van de bereiding en van vlees en charcuterie onder de knie te krijgen.
De workshops beginnen allemaal met een  uitleg over het te maken product, de geschiedenis er van en het bereidingsproces. Daarna ga je zelf aan de slag met vlees en Porkert en Tre Spade vleesmolens. Na afloop van een workshop heb je je eigen eerste worst in handen.

Qroquètjes
Naast worsten maakt Wild Vleesch ook andere vleesbereidingen als pancetta’s, bacon, hammen en vlees- en worstpakketten voor gerechten zoals jambalaya.
In de horeca worden ook de Wild Vleesch Qroquètjes geserveerd, ontsproten aan het brein van Paul himself en gemaakt van pulled pork. Ze hebben een originele, rokerige smaak. Deze smakelijke creaties staan ook op de kaart in de brasserie van STROOM Rotterdam.

Paul en zijn Wild Vleesch-producten zijn vaak live te bewonderen op markten, braderieën en andere evenementen.

Workshop worst in STROOM Rotterdam
Wanneer: Dinsdag 7 juni 2016
Wie: Door Paul van den Hooven van Wild Vleesch
Aanvang: inloop vanaf 17.30 uur
Minimale deelname: 6 personen
Kosten: 25 euro p.p.
Gemaakte producten mogen mee naar huis worden genomen.

Foto’s: Alle foto’s komen van de site van Wild Vleesch. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: